E-bike gevoelig voor diefstal
Lekker lange tochten maken, een flinke tas met boodschappen halen of gemakkelijk even een vriend in een andere woonplaats bezoeken. De e-bike wordt voor steeds meer doeleinden het geschikte vervoermiddel gevonden. Maar deze fiets is gevoelig voor diefstal.

E-bike gevoelig voor diefstalBijna 30% van de 928.000 nieuwe fietsen die in 2016 verkocht werden, was een elektrische fiets en 16% van de Nederlanders heeft er nu een. De e-bike wordt steeds vaker ingezet voor alledaags gebruik en dat is prettig voor dieven. Voorheen was het vooral een seniorenfiets die goed op slot in een schuurtje stond. Tegenwoordig staat de elektrische fiets ook geparkeerd bij winkels, uitgaansgelegenheden, sportvelden en stations. Ideaal voor internationale dievenbendes die de fietsen meenemen naar het buitenland. De meeste gestolen e-bikes worden dan ook niet teruggevonden.

Risico verschilt per regio
De schadelast van fietsverzekeraars is sterk gestegen vanwege het toegenomen aantal gestolen elektrische fietsen. En dat heeft tot gevolg dat de premies omhoog gaan. Verzekeraars hebben per regio vastgesteld hoe groot het risico van fietsendiefstal is. Hoe hoger het risico, hoe hoger de premie. In de grote steden werd daarom al meer betaald dan in de rest van Nederland. Maar nu zijn ook inwoners van middelgrote steden als Arnhem, Groningen en Maastricht duurder uit. Overigens hanteert elke fietsverzekeraar zijn eigen regio-indeling en verschillen de premies onderling behoorlijk. Dus, heeft u een elektrische fiets of gaat u er een kopen? Laat ons uitzoeken waar u het best en voordeligst verzekerd bent.

Grotere kans op letsel
Hoe fijn de e-bike ook is, er zijn ook risico’s voor de gebruikers. Mensen met een elektrische fiets raken vaker ernstig gewond bij een fietsongeval dan verkeersdeelnemers op een gewone fiets. Ze hebben twee keer zo vaak meervoudige verwondingen, veelvuldig ernstig schedelletsel en liggen twee keer zo lang in het ziekenhuis. Een helm kan dat risico aanzienlijk verminderen. En een ongevallenverzekering kan uitkomst bieden als u na een ongeval met hoge kosten wordt geconfronteerd.

Voor advies over een goede e-bikeverzekering of ongevallenverzekering kunt u contact opnemen met ons kantoor.(13-06-2017)