Wat keert uw verzekeraar uit bij schade?
Als u uw bezittingen verzekert, krijgt u bij schade een vergoeding. Maar hoe de schadevergoeding precies berekend wordt, verschilt van verzekeraar tot verzekeraar. Veel openheid was daar niet over, maar dat verandert langzamerhand.

Wat keert uw verzekeraar uit bij schade?Uw bankstel, uw merkzonnebril, uw smartphone, uw kleding, uw camera en wat al niet meer. De kans is groot dat u ze verzekerd heeft voor schade. Als recent gekochte goederen verloren gaan, krijgt u de nieuwwaarde uitgekeerd. Maar naarmate de tijd verstrijkt, raken uw spullen verouderd of slijten ze. Dan is de vergoeding gebaseerd op de dagwaarde.

Verschillende afschrijvingslijsten
De vraag is alleen: hoe hoog is die dagwaarde? Schadeverzekeraars bepalen dat aan de hand van zogenaamde afschrijvingslijsten. Daarop staat na hoeveel jaar allerlei goederen zijn afgeschreven. Alleen: iedere verzekeraar heeft zijn eigen afschrijvingslijst en schadevergoedingen verschillen dus ook. Radar claimde een twee jaar oude camera van 350 euro bij twee verschillende verzekeraars. De een schrijft de camera in drie jaar af en bij de andere is dat vijf jaar. In het eerste geval bedraagt de uitkering 117 euro en in het tweede geval 210 euro.

Afschrijvingslijsten op de website
Dat iedere verzekeraar zijn eigen afschrijvingslijst heeft, zou geen probleem zijn als die openbaar zou zijn. Dan konden verzekeringen op dat punt vergeleken worden. Helaas is dat niet het geval. Althans tot voor kort. De Consumentenbond en het televisieprogramma Radar hebben meerdere malen reis- en inboedel- en aansprakelijkheidsverzekeraars opgeroepen om hun afschrijvingslijsten te publiceren. Daar wordt nu door steeds meer verzekeraars gehoor aan gegeven. Zij hebben de lijsten op hun website gezet.

Wij vergelijken voor u
Heeft u zelf geen zin of tijd om de afschrijvingslijsten met elkaar te vergelijken? Dat hoeft ook niet. Wij als uw adviseur bekijken ze ook, want wij willen de kwaliteit van de dekking kunnen beoordelen. In ons advies over het afsluiten van een schadeverzekering nemen we dat oordeel zeker mee. Voor onafhankelijk en deskundig advies over al uw schadeverzekeringen kunt u contact opnemen met ons kantoor.(11-07-2017)