Is echt alle bagage op reis verzekerd?
De kern van iedere reisverzekering is de dekking voor bagage. Verlies, diefstal of beschadiging is en blijft vervelend, maar over de financiële gevolgen hoeft u niet in te zitten. Toch? Nou… misschien moet u de polisvoorwaarden nog eens goed lezen.

Is echt alle bagage op reis verzekerd?De ene reisverzekering is de andere niet en vergoedingen lopen sterk uiteen. Hoe voorkomt u dat u een schadevergoeding misloopt of dat u maar weinig krijgt uitgekeerd?

Voorzichtigheid
U wordt geacht voorzichtig met uw bagage om te gaan. Geld, kostbaarheden en reisdocumenten moet u bij u houden of opbergen in een kluis. En laat bagage nergens onbeheerd achter, ook niet in de auto die op slot is. Als u diefstal gemakkelijk had kunnen voorkomen, kan de reisverzekeraar een vergoeding weigeren.

Kom met bewijs
Uw verzekeraar handelt een claim soepeler af als u met bewijsstukken komt. Waar moet u aan denken?

Wat krijgt u vergoed?
Hoe hoog de schadevergoeding is, hangt af van:

Bijzondere bagage in vliegtuig
Misschien neemt u bagage mee die niet in de koffer past, zoals een fiets, een rolstoel, een surfbord of duikspullen. Die zijn onderweg verzekerd, maar u moet er wel voorzichtig mee omgaan. Als ze in het ruim van het vliegtuig vervoerd worden, pak ze dan zo goed mogelijk in, bijvoorbeeld in transporthoezen of dozen.

Laptop in handbagage
Waardevolle spullen zoals laptop, camera, sieraden, muziekinstrumenten, mobiele telefoons en brillen of contactlenzen zijn bij veel reisverzekeraars niet verzekerd als ze in het ruim vervoerd worden. Hetzelfde geldt voor de reisdocumenten. Neem deze zaken daarom mee in uw handbagage.

Bagage beschadigd aangekomen
Komt uw bagage beschadigd aan op het vliegveld? Laat de luchthaven er dan direct een rapport over opmaken. Dat is nodig om de luchtvaartmaatschappij aansprakelijk te stellen. Pas als dat niet lukt, kunt u een beroep doen op de reisverzekering.

Op tijd claimen
Claim een schade zo snel mogelijk, bij voorkeur nog tijdens de vakantie. U vult via de website van de verzekeraar een schadeformulier zo volledig mogelijk in en verstuurt dit samen met alle relevante bewijsstukken. Sommige verzekeraars hebben een app voor schademeldingen.

Wilt u zeker weten dat uw bagage tiptop verzekerd is? Neem dan contact op met ons kantoor. Wij zoeken het voor u uit.(11-07-2017)