Dubbele dekking, dubbele schadevergoeding?
Het komt regelmatig voor dat mensen zonder het te weten dubbel verzekerd zijn. Wat betekent dat als u schade krijgt? Wordt de schadevergoeding dan twee maal uitgekeerd? Of vechten de verzekeraars onderling uit wie de schade vergoedt?

Dubbele dekking, dubbele schadevergoeding?Door verschillende oorzaken kunt u dubbel verzekerd zijn. Meestal ontstaat dat doordat twee verschillende verzekeringen dekking bieden voor hetzelfde voorval. Denk bijvoorbeeld aan een ziekenhuisopname tijdens een buitenlandse vakantie. Zowel uw aanvullende zorgverzekering als uw reisverzekering kunnen dit in de polisvoorwaarden hebben opgenomen.

Twee maal verzekerd, twee maal betalen
Het kan ook zijn dat u bent gaan samenwonen en dat u er niet aan gedacht heeft de verzekeringen samen te voegen. Of dat u een nieuwe verzekering heeft afgesloten en de oude niet is opgezegd. Ook in deze gevallen bent u dubbel verzekerd. U bent dan duur uit, want u betaalt te veel premie. Ontdekt u dat u dubbel verzekerd bent, dan kunt u dat niet met terugwerkende kracht ongedaan maken. U kunt de premie die u per ongeluk te veel betaald heeft dus niet terugvragen.

Specifieke verzekering
Stel, u bent dubbel verzekerd en u krijgt schade. Krijgt u dan de schade twee maal uitgekeerd? Helaas niet. Of ontstaat er dan een getouwtrek tussen de verschillende verzekeraars en moet u langer wachten op de uitkering? Dat gelukkig ook niet. Als u twee verzekeringen heeft die dekking bieden voor hetzelfde voorval, dan gaat in principe de meest specifieke verzekering voor. Een smartphoneverzekering zal dus eerder schade aan uw telefoon moeten vergoeden dan een reisverzekering.

Clausule in polisvoorwaarden
Als beide verzekeringen niet specifiek zijn, mag u zelf kiezen bij welke maatschappij u de schade claimt. Wel hebben sommige verzekeraars een speciale clausule opgenomen in de polisvoorwaarden. Die bepaalt dat als een andere verzekering ook de schade dekt, die andere partij altijd voorgaat. Hebben beide verzekeraars deze clausule? Dan heffen ze elkaar op en mag u weer kiezen.

Minder overlap bij pakketverzekering
Als u wilt voorkomen dat u overlappende dekkingen heeft bij verschillende verzekeringen, neem dan contact op met ons kantoor. Wij lichten uw pakket op dubbelingen door en adviseren u over verbeteringen. Dat kan bijvoorbeeld een pakketverzekering bij één verzekeringsmaatschappij zijn. De kans op dubbele dekking is dan klein en u profiteert bovendien vaak van een aantrekkelijke korting op de premie.(08-08-2017)