Wie vergoedt uw letselschade?
Het is altijd een minder plezierig begin van het nieuwe jaar: de cijfers over letselschade door vuurwerk. Als u letsel oploopt door een ongeval waaraan iemand anders schuld heeft, kunt u een letselschadeclaim indienen. Wat kunt u daarvan verwachten?

Wie vergoedt uw letselschade?Deze jaarwisseling zijn 72 mensen door een traumachirurg behandeld nadat ze gewond raakten door vuurwerk. Bij 30 procent is er waarschijnlijk sprake van blijvende schade. U moet er niet aan denken dat u of iemand in uw gezin letselschade oploopt, door wat voor ongeval dan ook. Maar als dat wel gebeurt, wat staat u dan te wachten?

Schadeclaim bij aansprakelijkheid
Uiteraard is medische behandeling het allerbelangrijkst als u gewond raakt. Die kosten zijn vaak gedekt met een goede zorgverzekering. Maar sommige medische hulp wordt niet vergoed, u kunt inkomsten verliezen of huishoudelijke hulp moeten inschakelen. Als u letsel oploopt door toedoen van een ander, kunt u deze persoon aansprakelijk stellen voor deze kosten en een letselschadeclaim indienen. Daarnaast kunt u smartengeld eisen voor al het emotionele en psychische leed dat u heeft ondervonden. De aansprakelijkheidsverzekeraar van degene die aansprakelijk is, moet dan met een uitkering komen. Maar als u zelf aansprakelijk bent voor het ongeval, kunt u uw eigen aansprakelijkheidsverzekering niet gebruiken.

Langdurig traject
Een verzekeraar die de letselschadeclaim afwikkelt, zal eerst de toedracht van het ongeval onderzoeken. Maar als eenmaal de aansprakelijkheid duidelijk is, kan de afhandeling toch nog jaren duren, met name als u zwaar letsel heeft opgelopen met grote gevolgen voor uw functioneren. Er kunnen verschillende experts ingeschakeld worden zoals een medisch adviseur en een arbeidsdeskundige. Wel kunt u vaak een voorschot krijgen als de schadeafhandeling erg lang duurt.

Belangenbehartiger
Als de letselschadeclaim ingewikkeld en tijdrovend is, schakel dan een professionele belangenbehartiger in, die voor u opkomt en de schadeafhandeling voor zijn rekening neemt. Deze kosten zijn onderdeel van uw totale letselschade en komen daarom in aanmerking voor een vergoeding.

Ongevallenverzekering
Bent u zelf verantwoordelijk voor uw letsel, dan heeft u niets aan uw aansprakelijkheidsverzekering. In dat geval kan wel een ongevallenverzekering uitkomst bieden. Wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn? Neem dan contact op met ons kantoor.(06-02-2018)