De FOR verdwijnt. Maar er zijn alternatieven

Als zelfstandig ondernemer kunt u gebruikmaken van de Fiscale Oudedagsreserve (FOR). U zet een deel van de winst opzij voor pensioen en dat bedrag is dan fiscaal aftrekbaar. Maar de FOR wordt per 1 januari 2023 afgeschaft. Waarom is dat? En wat zijn de alternatieven?

Zakenman leunt tegen bureau aan met een telefoon in zijn hand
Nieuws
Datum: 05-10-2022

Als u gebruikmaakt van de FOR mag u in 2022 9,44% van de ondernemingswinst opzij zetten voor uw pensioen, met een maximum van €9.632. Over dat bedrag betaalt u geen inkomstenbelasting. Maar u hoeft dat geld niet daadwerkelijk ergens te parkeren. En sommige ondernemers doen dat dan ook niet. Ruim een op de drie (34%) van de zzp'ers maakt gebruik van de FOR. Van deze groep zet ruim een kwart het bedrag dat in de boekhouding wordt gereserveerd niet daadwerkelijk apart en een kwart doet dat slechts ten dele. Ook wordt de opgebouwde reserve nogal eens gebruikt in moeilijke tijden of om te investeren.

Fiscus rekent in een keer af

De FOR is dus een mooie aftrekpost. Maar wanneer u stopt met uw bedrijf, komt het moment waarop de fiscus belasting heft over de totaal opgebouwde reserve. Als die reserve er dan niet is, bent u een flink bedrag kwijt zonder dat daar iets tegenover staat. Daarom is besloten de FOR met ingang van 1 januari 2023  af te schaffen. Over een opgebouwde oudedagsreserve wordt niet direct afgerekend. De bestaande regels blijven daarvoor gelden. Maar u kunt de FOR niet meer gebruiken om fiscaal gefaciliteerd pensioen op te bouwen.

Lijfrente geeft meer zekerheid

Heeft u al een behoorlijke FOR opgebouwd? Vraag ons dan wat u daarmee kunt doen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om het bedrag in een lijfrente te storten. U betaalt dan belasting over de uitkeringen die u ontvangt, en dus niet in een keer over het totale bedrag. Het is de moeite waard om na te gaan wat een lijfrente voor u kan doen. De premie is onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar. En vanaf 1 januari 2023 worden die mogelijkheden voor premieaftrek verder verruimd.

Het grote verschil tussen de FOR en een lijfrente is dat dat de storting echt moet plaatsvinden en dat u niet meer aan het opgebouwde kapitaal kunt komen voor het eind van de looptijd. Maar daarmee is uw pensioengeld wel veilig gesteld en wordt u niet met een onverwachte belastingschuld geconfronteerd.

Hoeveel heeft u nodig?

Hoeveel u aan pensioen moet of kunt opbouwen, is helemaal afhankelijk van uw wensen en uw mogelijkheden. Is de hypotheek op uw woning afgelost als u met pensioen gaat en zijn uw kinderen dan financieel onafhankelijk? Dan houdt u meer over om uit te geven. Wilt u lange reizen maken, een boot of een recreatiewoning kopen of een kostbare verzameling aanleggen? Dan heeft u meer nodig dan wanneer u kleiner gaat wonen en vooral vissend en lezend uw tijd vult.

Verbeteringen gewenst?

U heeft in ieder geval recht op AOW en daarnaast heeft u misschien bij een werkgever pensioen opgebouwd als u in loondienst bent geweest. Op Mijnpensioenoverzicht.nl kunt u nagaan hoeveel u heeft opgebouwd. Kijk dan ook naar het pensioen van uw partner, want dat is ook van belang. Vindt u de AOW en het werkgeverspensioen onvoldoende? Neem dan contact op met ons kantoor om te bespreken welke mogelijkheden u verder heeft om uw financiële positie te verbeteren.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag