Ministers regelen ‘schone lei’ voor oud-patiënten

Goed nieuws voor ex-kankerpatiënten. De ministers Hoekstra van Financiën en De Jonge van Volksgezondheid hebben namelijk een maatregel aangekondigd waarmee zij het ‘schone lei-beleid’ gaan regelen.

ziekenhuisbed hand vasthouden
Nieuws
Datum: 01-04-2020

Oud-patiënten die bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering (ORV) willen afsluiten, werden in het verleden vaak geweigerd vanwege hun medische geschiedenis. En als zij al zo’n verzekering konden afsluiten, moesten ze daarvoor een veel hogere premie betalen.

Ingrijpend

Dat had soms ingrijpende gevolgen. Zo is een ORV soms verplicht bij een hypotheek of een bedrijfslening. Belangenorganisaties hebben daarom aan de bel getrokken bij zowel de verzekeraars als de regering.

Tien jaar kankervrij

De ministers hebben de nieuwe regeling dan ook opgesteld in nauw overleg met alle betrokken partijen. Volgens de nieuwe regels moeten verzekeringsaanvragen van ex-patiënten die tenminste tien jaar vrij zijn van kanker nu net zo worden worden beoordeeld als die van andere consumenten.

Nog kortere termijn

Voor mensen die als minderjarige kanker hebben gehad, geldt een termijn van vijf jaar. Daarnaast gaat er ook voor sommige vormen van kanker een kortere termijn gelden. Het gaat dan om varianten waarvan de medische wereld heeft bepaald dat de kans op terugkeer erg klein is.

Vragen over uw ORV

Heeft u naar aanleiding van dit bericht een vraag over een lopende of nieuwe ORV of over een andere levensverzekering? Wij beantwoorden hem graag voor u. Neem dus gerust contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.